تاريخ انتشار : 1401/01/16 - 16:50
كد :2
مقایسه اتصالات جوشی و پیچی در سازه های فلزی
یکی از موضوعهای مهمی که همواره ذهن افرادی که به دنبال ایجاد یک اتصال در پروژه صنعتی خود هستند را درگیر میکند این است که کدام نوع از اتصالها میتواند برای آنها مناسب باشد. اتصالهای پیچی و جوشی دو نوع اتصال پرکاربردی است که در صنایع مختلف استفاده میشوند.
هر یک از انواع اتصالات پیچی و جوشی دارای مزایا و معایب خاص خود بوده و باید متناسب با انتظارات و شرایط انتخاب شوند. برای انتخاب یک اتصال خوب و مناسب توصیه میشود تا فاکتورهای مهمی مثل هزینه فرآیند اتصال، متریال استفاده شده در ایجاد اتصال، میزان استحکام و مقاومت اتصالها و موارد بسیاری دیگر از این قبیل توجه کرد. ما نیز به نوبه خود سعی داریم تا در این مقاله به مقایسه اتصالات جوشی و پیچی بپردازیم تا بتوانید با دقت بیشتری تصمیمگیری خود را انجام دهید.
اتصالات جوشی و پیچی
همان طور که گفته شد دو نوع اتصال جوشی و پیچی به صورت رایج در بین افرادی که به دنبال ایجاد یک اتصال در پروژههای خود هستند مورد استفاده قرار میگیرند. همان طور که از نام آنها میتوان متوجه شد اتصالات جوشی به کمک تکنیکهای جوشکاری توسط افراد متخصص در این حوزه برای وصل کردن دو قطعه به یکدیگر انجام میشوند. این در حالی است که در اتصالات پیچی از پیچها و مهرهها برای چفت کردن دو قطعه استفاده میکنند. هر یک از اتصالات جوشی و پیچی دارای ویژگیها و کاربردهای خاص خود بوده و با توجه به انتظاراتی که کاربران از ایجاد اتصال دارند باید یکی از آنها استفاده شود. برای این منظور باید مزایا و معایب آنها به صورت تک به تک بررسی شده و مناسبترین گزینه انتخاب شود.
مهمترین مزایای اتصالات پیچی نسبت به اتصالات جوشی
• آسان بودن مراحل استفاده از اتصالات پیچی
• عدم نیاز به تکنیسین حرفهای برای ایجاد اتصالهای لازم
• قابلیت جداسازی آسان قطعات از هم در صورت نیاز
• سریعتر بودن مراحل ایجاد اتصال
• کمهزینه بودن ایجاد اتصالات پیچی
• وجود تنوع بالا در انواع اتصالات پیچی در سازه های فولادی و غیره
مزایا و معایب اتصالات جوشی
در مقابل اتصالات پیچی اتصالاتی به نام جوشی قرار گرفتهاند. اتصالات جوشی در اسکلت فلزی برای ایجاد یک اتصال قوی و محکم مورد استفاده قرار میگیرند. البته این مورد نیز همانند اتصالات پیچی دارای یک سری مزایا و معایبی هستند که همه آنها باید توسط کاربران بررسی شده و در صورت قابل قبول بودن مورد استفاده قرار گیرد. در زیر به چند مورد از اصلیترین مزایای اتصالات جوشی پرداخته شده است:
- استحکام بسیار بالا
- یک پارچه کردن دو قطعه مجزا با مقاومت مکانیکی بالا
- ماندگاری بالا و همیشگی بودن اتصالهای ایجاد شده به کمک جوشکاری
- مقاومت اتصالهای ایجاد شده در مقابل تنشها و فشارها
با این حال مواردی در اتصالات جوشی وجود دارند که میتوانند نکته منفی برای کاربران در برخی پروژهها محسوب شود. به همین دلیل در کنار تمامی مزایایی که به دنبال دارند مورد پسند بسیاری از کاربران در برخی پروژهها نیستند. چند مورد از این نکات منفی میتوان به هزینه بالای ایجاد اتصالات جوشی در مقایسه با اتصالات پیچی، عدم امکان جداسازی قطعات متصل شده به هم در صورت نیاز، احتیاج به دقت بالای کار در حین جوشکاری اشاره کرد. به این معنا که با کوچکترین بیدقتی و بیاحتیاطی در حین انجام جوشکاری احتمال ایجاد تنش در نقطه اتصال بالا میرود و این باعث میشود تا اتصالهای ایجاد شده ضعیف شوند و استحکام کافی را نداشته باشند.